Dünyada 450 milyon bala müşahede sorunu yaşıyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ayn Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman, çocukların göz sağlığını iyileştirmek ve engelliliği azaltmak için toplumun birincil, sekunder ve tersiyer düzeyde kapsamlı hizmetlere ihtiyaç olduğunu belirterek, 13 Ekim Acun Müşahede Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine saha verilen Karaman, Acun Afiyet Örgütü verilerine göre, acun genelinde, yeryüzü beş altı 450 milyon çocuğun otama gerektiren aynı görme sorunu olduğunu ve 90 milyon çocuğun değişik derecelerde müşahede kaybıyla yaşadığını bildirdi.

Ayn bozukluğu olan gailesiz ve çocuk sayısının ise yaklaşık 448 milyona ulaştığını nâkil, Karaman, “Ne efsus kim çocukların yüzde 40’ının, eğer vaktinde tespit edilebilse önlenebilecek yahut daha kötüye gitmekten korunabilecek ayn rahatsızlıkları nedeniyle âmâ olduğu adisyon ediliyor. Doğumdan bilahare geçmiş 3 kamer süresince ve elan sonradan bile göz hekimin takibinde uygun aralıklarla kontrol edilmesi en akliyeci çözümdür.” ifadelerini kullandı.

Karaman, önlenebilir sifilis nedenleri ile savaşmanın önemini değinerek, “Çocuklarda müşahede kaybının yaygınlığı, ülkeler ve bölgeler ortada yüce ölçüde ayrım gösterir. Fakat pili kusurları dışlanırsa, A vitamini eksikliği ve kızamık dolayısıyla saydam tabaka hasarına merbut körlüğünün azalması dolayısıyla toptan olarak göz hastalıklarından âmâ olan çocuk sayısı düşmektedir. Torunlar doğduktan evvel 3 kamer içre belirti evet de şikayetleri olmaksızın pekâlâ tıpkısı göz hekimine kontrole götürülmelidir.” açıklamasında bulundu.

“Müşahede bozukluğu akademik başarıyı düşürüyor”

Çocuklarda görme bozukluğu çabucak uzak evet de mümasil görmede zorlanma ile sonuçlanmadığının altını çizen Karaman, şunları kaydetti:

“Akademik başarılarını yavaş şekilde etkileyebilir, bağan kendilik saygısına ve gelecekteki sosyo-soylu erki potansiyelinin azalmasına hastalık peki. Lancet Küresel Göz Sağlığı Komisyonu, bağan ve orta gelirli ülkelerde görme kaybı olan çocukların örgün eğitimde devam ika şanslarının 5 hatim kadar daha az olduğunu bildirdi. Yapılan bambaşka aynı mücahede ise henüz acı aynı gerçeği ortaya koymuştur. Bu çalışmada özellikle düşük gelirli ülkelerde gözsüz çocukların mebzul gören çocuklara bakarak çocuklukta fevt olasılığının daha efdal olduğunu bildirilmiştir.

Kırma kusurları, hele miyopi, çocuklarda rüyet bozukluğu ve körlüğün önde mevrut ve mütezayit ayrımsız nedeni. Çocuklarda ve ergenlerde miyopi sıklığı, dirim tarzındaki değişiklikler dolayısıyla dünyanın bir nice durumunda çabucacık artıyor. 2020’de Asya’daki çocukların yüzde 60’ının ve Avrupa’daki çocukların yüzdelik 40’ının miyop tanısı aldığı bildirildi. 40 yaşından âdeta yetişkinlerde ve çocuklarda rüyet bozukluğuna ilişik veriler azdır. amma velakin, dallar ortada körlüğün ve orta-kırıcı müşahede azlığının önde mevrut nedenleri arasında düzeltilmemiş nakız kusuru, katarakt, prematüre retinopatisi, doğumsal göz anomalileri, saydam tabaka skarlaşması ve serebral görme bozukluğu kayran alıyor.”

Share: