Mahkemeler boşaltma ve icar davalarıyla doldu

Basamak piyasasında mütenakıs sunma ve enflasyonun üstünde küsurat kira fiyatları, mahkemelerde müstecir- karı sahipleri davalarında patlamalara bozukluk oldu. Hazar ve yürütme ahbaplık mahkemelerinde tanıdık kira belirleme ve icar boşaltma davalarının, mecmu dava sayısına oranının ayrımsız yılda yüzde 10’lardan yüzde 20’lere çıktığı belirtilirken, genel davalar arasında önceki sıralara yükseldiği tabir ediliyor. Dünya’bile Leyla İlhan imzasıyle kayran kayran habere göre, koşulların hakeza sürmesi halinde bu çeşit davaların gelecek 1-2 sene daha mahkemelerin temel konuları olacağı söyleniyor. Emlak Hukuku Derneği Başkanı Avukat Yüksek Itimat Kiraz, şu dakika Hazar Ünsiyet Mahkemeleri’ndeki esas sorun yığınının kiracı mülk sahipliğine yönelik davalar olduğunu söyledi. 2020’nin pandemi sebebiyle kiracıların mülk sahiplerine açtıkları uyarlama (icar bedelinin düşürülmesi) davaları ile geçtiğini söyleyen Kiraz, 2021’bile ise şişkinlik artışı, basamak piyasasında yaşanan yavaş en-rica dengesinin bozulması ve kiralık para kalmaması zımnında mülk sahiplerinin açtıkları icar tespit veya icar boşaltma davalarının öne çıktığını kaydetti.

“Konutu satıp, müstecir çıkarılıyor”

Büyük Itimat Kiraz, kiralamada 5’inci yılı doldurmaya dikkat çekti. 5’inci yılı doldurmuş olan cemi para sahiplerinin kiracıları ile mevcut rayiç icar bedeli konusunda anlaşamayarak tayin davasına gittiklerini nâkil Kiraz, 5’inci yılı doldurmamış kiracılarını çıkarmakta zorlananların ise tapuyu devredip kullanılmamış malikin boşaltma davası açım yoluna gitme kadar almaşık yolları denediklerini belirterek, “10 yıllık uzama süresi dolmuş olanlarda doğrudan tahliye davası açılış için gidiyorlar” dedi.

“Koşullar değişmezse fiyatlar düşmez”

Bölük piyasasında sunma dilek dengesi kurulmadığı takdirde, istihsal yapılsa de mevcut talebin karşılanamayacağını tamlayan Uca Itimat Kiraz, “Antrparantez yabancıya satışın şipşak devam etmesi ve pahalılık bu şekilde devam ettiği müddetçe yer bir iki 2-3 yıl fiyatların geriye gelmesi gibi değil kadar görünüyor” dedi.

“Aile sahibi yeni kiracı istiyor”

Kira bedellerinde yaşanan artışların, mal sahiplerinin eski kiracılar ile inikat ilişkilerine devam etmek hesabına taşınmazlarını boşaltma için anbean yeniden kiraya ödeme isteklerini tetiklediğini anlatan Mono Ahbaplık Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara, “Hakikat 6098 sınırlanmış Türk Düyun Kanunu göre; yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira artışı, kural namına ayrımsız önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 mahiye ortalamalara göre değiş oranını geçemeyeceği için, mülk sahipleri kanuncu icar artışını uygulamaktansa yıpranmamış aynı müstecir ile aktüel değerlere bakarak kira sözleşmesi akdetmeyi yeğleme etmekte. Bu durumun natürel ayrımsız sonucu namına dahi boşaltma talepli davaların akıbet dönemde koca oranda arttı” dedi.

“Bu doğrultuda lazım hane kiralamalarında gerekse de ticari kiralamalarda kiracılar ile para sahiplerinin icar artışı, kira bedellerinin uyarlanması, boşaltma ve özge sebeplerle karşı karşıya kaldığını ve yaşanan uyuşmazlıkları barış yoluyla çözememeleri halinde yargıya başvurduklarını görmekteyiz” diyen Kişmiri, bundan yağlık özellikle yürütme izlem dosyaları ile bu dosyalara dair algı, itirazın kaldırılması, itirazın iptali ve tahliye talepli davalarının genel davalar içre yüzde 20’lere vasıl oranlara ulaştığını söyledi.

Şirketlerde uyarlama, bireyselde tahliye önde

Avukat Hanife Emine Kişmiri, bu dönemde icar bedellerinin yeniden uyarlanması talepli davaların, çoğunlukla ticari gayeli kiralamalara dayalı sözleşmeler üzere ve bu sözleşmelerin tarafı şirketler ortada görüldüğünü söyledi. Buna karşın icar alacağı, tahliye talepli icra takip dosyaları ve kapalı namına açılan davaların ise bundan sonra hane kiralamalarından kaynaklı olduğunu nâkil Karaca, “Bu üstelik tüzel kişilerden artım bireysel kişiler ortada daha yoğunluklu adına görülmekte” dedi.

Ne yapılması gerekiyor?

5. yılı doldurmuş kiracıların ocak sahipleri ile ortak bire bir noktada buluşmaları öneriliyor. aksi takdirde kira belirleme davası 2 sene sürse de bire bir artma çıkma.

5. yılını doldurmamış olanlarda ise TÜFE 12 maaş ortalamasından taviz vermemesi kaynak ediliyor. Fakat kiracı servet sahibinin sonsuz aramasından rahatsız oluyor, mütenevvi yollarla boşaltma tehdidi ile devam etmek istemiyorsa TÜFE ve para şişkinliği beyninde bir yerde uzlaşma da tavsiyeler beyninde.

Kesenek zamları yüzdelik 70’i aştı! Vatandaşlar ne yapabilir?

 

Share: