Sakarya’da fındık mesaisindeki mevsimlik tarım işçilerinin aynı haset

Şarki ve Güneydoğu illerinden Sakarya’ya fındık toplamaya mevrut sezonluk ekincilik işçileri, eş ekonomilerine yardım sağlamak, çocuklarını daha mebzul şartlarda okutmak üzere hamam havada cebin teri döküyor.

Yaz aylarında işlemek için ailecek Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan Kocaali ilçesine mevrut mevsimsel tarım işçilerinin fındık mesaisi bitmeme ediyor.

İlçedeki evlerin beraberinde prefabrikelerde ve çadırlarda nazil işçiler, sabahın erken saatlerinde bilcümle alay malay eğimli arazilerdeki bahçelerin yolunu tutuyor.

Burada görev paylaşımı yaparak hamam havaya aldırış etmeden etkin işçiler, dönme batımına büyüklüğünde fındık topluyor.

Mesai sırasında birbirleriyle dostane eden işçiler, akşam saati evlerine dönerek bire bir sofrada yemeklerini yiyor, söyledikleri türküler eşliğinde günün yorgunluğunu atmaya çalışıyor.

“Sabahleyin erkenden kalkıyor, tarlaya koşuyoruz”

Diyarbakır’dan mevrut mevsimsel tarım işçilerinin çavuşu Ermiş Çağın, AA muhabirine, Bursa’da 25 dönem armut topladıktan sonra buraya geldiklerini anlattı.

Kocaali’üstelik yaklaşık bir kamer fındık topladıktan bilahare memlekete kalın kafalı döneceklerini aktaran Çağın, “Sabah ercecik kalkıyor, tarlaya koşuyoruz. Gündüz altında çalışıyor, geçiniyoruz. Allah’a çokça şükür fındık sahipleri bize, tığ de onlara muhtacız. Alay Malay böyle geçiniyoruz.” dedi.

İşçi çavuşu Mustafa Çifteri de yeğenleri ve çocuklarıyla 9 can fındık toplamaya geldiklerini belirterek, “7 çocuğum var. 6 yavru okutuyorum. 3 tanesi darülfünun okuyor. Çalıştığımın hepsini onlara veriyorum. Çocuklarımdan biri polis güçleri, biri Türkçe öğretmeni tevessül etmek istiyor. Biri dahi amme idaresi bölümünden bu sene mezun oldu. Diğerleri ortaöğretim öğrenimine devam ediyor.” diye konuştu.

Okumanın önemine değinen Çifteri, özelikle kız çocuklarının okutulması ve iz sahibi olup kişi ayaklarının üstünde durması gerektiğini rapor etti.



Share: