Yağışsızlık dolayısıyla su düzeyi sakıt barajlarda faaliyet üretimi sekteye uğruyor

Kuraklık zımnında su seviyesi düşen barajlarda faaliyet üretimi sekteye uğruyor

Kurak geçen kış barajlarda faaliyet üretimini düşürdü, uzmanlardan tasarruf uyarısı geldi

Gümüşhane’dahi su düzeyi metrelerce sakıt barajlar elektrik üretemez hale geldi

Elektrik üretimi mütenakıs Torul Baraj gölünde ağır görüntü

GÜMÜŞHANE – Devlet genelinde olduğu üzere Gümüşhane’birlikte de sonuç yılların en kurak şita mevsiminin yaşanması dolayısıyla barajların ruh üretimi düştü. Kurak güzeşte kış zımnında su seviyesinde korkutan düşüş meydana gelen Torul Baraj gölünde neşelilik üretimi sunma bir iki seviyeye çekildi.

Vauk Dağından doğup Karadeniz’e dökülen ve geçtiği 160 kilometre süresince derin vadilere avlu veren Harşit çayı üzerinde erke üretimi için yapılan Torul Barajı ve Hidroelektrik Santrali gölünün su düzeyi yağışsız sabık bağ bozumu ve şita mevsimi zımnında düştü.

Son yılların yeryüzü kurak kış mevsimini geçiren Gümüşhane’üstelik neşelilik enerjisi üretimi için yapılan Torul Barajı gölü havzasında kestirmece 55 metre çekilen su düzeyi nedeniyle hareketlilik üretimi azaldı.

Sabık yılın bir mevsiminde bölgede kar kalınlığının 50 santimetreye ulaştığını ve Torul Baraj gölünün akarsu seviyesinin ilk kez bu büyüklüğünde düştüğünü söyleyen baraj çevresinde yaşamlarını sürdüren Köprübaşı Mahallesi sakinleri, endişeli olduklarını dile getirdi.

Konuyla ait konuşan Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Çığır Yüksekokulu İnşaat Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sarı ise barajlardaki akarsu seviyelerinde azalma meydana geldiğini ve bu nedenle barajlarda erke üretiminin düştüğünü söyleyerek suyun ve elektriğin tasarruflu kullanılması noktasında uyarılarda bulundu.

“Kürtün ve Torul barajlarına gelen su miktarının yüzde 50’lere mümasil azaldığı görülmektedir”

Yağışsız güzeşte güz ve kış aylarında barajlardaki su seviyesinin yüzdelik 50 oranında azaldığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sarı, “Ülkemiz genelinde yaşanan kuraklıklar barajlardaki su seviyelerinin anbean azalmasına, bilvasıta yerine üstelik canlılık üretimine etkisini olumsuz göstermeye başlamıştır. Seçme sene cümbüş üretimine ihtiyacın artmasıyla daha önemli ayrımsız önem genişlik eden hidroelektrik santrallerde sabık yılın bire bir zamanlarına bakarak akarsu ve nehirlerden taşınan akarsu miktarı kestirmece namına yüzde 40 oranlarında azalım göstermiştir. Bölgemize baktığımızda, küresel ısınmanın etkisiyle yağış rejimlerindeki mevsimlere bakarak sapık tadilat, sabık yılın bu dönemleriyle kıyasladığımızda Kürtün ve Torul barajlarına gelen akarsu miktarının yüzdelik 50’lere mümasil azaldığı görülmektedir. Bu durumlarda, hidroelektrik santrallerde yetersiz akarsu kapasitesinden kaynaklı minimum pres kotlarında canlılık enerjisi üretimine ara vermek yerinde kalınabilmektedir” dedi.

“Vatandaşlarımızdan lüzum kullandıkları neşelilik enerjilerinde gerekse suyun kullanımı üzerine şişman hassasiyet göstermelerini bekliyoruz”

Asgari pres kotlarında elektrik üretimine bitmeme edilmesi halinde barajdaki özgül su sarfiyatının haddinden fazla faziletkâr değerlere çıkması zımnında jeneratörlerin kavitasyon kabil benzeri olaylarla karşılaşılabileceğinin ayn ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Zerrin, “Kavitasyon olayı, hidrolik türbinlerde serencam basamak degaje olan amma on paralık görülmesi istenmeyen aynı görüngü olup, hidroelektrik santrallerde vibrasyona, başarım azalmasına sınırlı adına verimin düşmesine ve türbini oluşturan malzemelerde hasarlara illet olmaktadır. Dolayısıyla, yağışların sezon normallerinin çokça altında seyretmesi dolayısıyla yaşanan akarsu sıkıntılarının önüne geçebilmek üzere enerjinin çalışkan ve eli nimetli kullanılabilmesine özen edilmelidir. Bu bağlamda, bilcümle vatandaşlarımızdan gerek kullandıkları zindelik enerjilerinde gerekse suyun kullanımı üzerine balaban hassaslık göstermelerini bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde yağışlar sezon normallerine köylü döner ve barajlarımız birlik kapasitede çalışmalarına bitmeme ederler” diyerek konuştu.

“İleride elektrik kesintimiz evet mu olamaz mı bilemiyoruz”

Kış aylarında kar yağışı olmamasının endişe verici olduğunu belirten Torul ilçesi Köprübaşı Mahallesi sakini Zorlu Baydar, “Şu an halihazırda cümbüş kesintimiz namevcut ama giderek olur mu imkânsız mı bilemiyoruz. İnşallah kar yağmur, su çokça tamam, barajlarımız dolar ve elektrik üretimi tamam. Şu anda kar yağması lazım amma bağımlı kim kar yok. Şu an üzere endişeliyiz. Cümle Türkiye genelinde tıpkı susuzluk var ama bizim burada dahi Tanrı bilir hangi olacağını. Bu mevsimde yağışların olmaması normal değil yani. Güzeşte yıl bu zamanlarda 15-20 üste 50 santimetreye vasıl kar yağmıştı. Akarsu belki dahi ayrımsız tribünü yumruk çalıştırıyor. İnşallah su artar bile elektriğimiz fazlalaşır” ifadelerini kullandı.

(UA-RE-ÖS-Y)

Share: