Konuşa konuşa yapılan ameliyatta, etki bağırsağın 60 santimlik kanserli bölümü çıkarıldı

ANTALYA’üstelik göden bağırsağı kanseri Faruk Bostan’ın (56) kalın bağırsağının 60 santimlik bölümü, genel anestezi verilmeden, hastayla konuşa konuşa yapılan ameliyatla çıkarıldı. 23 yıldır ihtisas hastası olması ve his pili taşıması dolayısıyla spinal duyum yitimi yöntemiyle cerrahi müdahale edilen Bostan, 4 günün böylece alışılagelen hayatına döndü. Genel Operatör Doç. Dr. Çakırdoğan Çakırdoğan, “Spinal duyum yitimi ile kalbi yormadan benzeri cerrahi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Mahdut benzeri ameliyat olmadı” dedi.

Antalya’birlikte işkembe kanseri Faruk Bostan’ın, takı bağırsağının 60 santimlik bölümü, genel duyum yitimi verilmeden, hastayla konuşa konuşa gerçekleştirilen ameliyatla çıkarıldı. 23 yıldır duygu hastası olması ve ruh melez taşıması nedeniyle spinal anestezi yöntemiyle faaliyetler edilen Faruk Bahçe, 4 günün böylece alışılagelen yaşantısına döndü. Genel Cerrah Doç. Dr. Tuğrul Şarap, Spinal duyum yitimi yönteminde tıpkı yandan hastayı rahatlatıp gayrı yandan normalde 4-5 saat süren ameliyatın kısa sürede tamamlandığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Hastamızın kardiyak riski olması önceliğimizdi. Bu tip ameliyatlarda öngörülen biraz vardır. Bu ameliyatların 5 ya de 6 saatte bitirilmesi gerekir. Henüz önceki yaptığımız batın operasyonlarında bile bu yöntemi kullanmıştık. Bu tür ameliyatlarda cerrah hem parasız kurnaz olduğu için onun sorularına yanıt yöneltmek hem de ameliyatı fora etmek yerinde. Bittabi bunun için hoppadak cerrahın değil yekpare ameliyathane ekibinin multidisipliner bire bir emek yapması gerekiyor. Çünkü kaybedilen temas an haddinden fazla değerlidir.”‘ÇOK TERCİH EDİLEN BİR YÖNTEM DEĞİL’Genellikle cerrahların uyanık bire bir hastaya ameliyat yapmayı tercih etmediklerini belirten Çakır, “Spinal anestezi ile kalbi yormadan tıpkısı cerrahi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Makattan başlayarak bastırık bağırsağın 60 santimlik bölümü çıkarıldı, basit tıpkısı cerrahi müdahale olmadı. Bu yöntem kasık fıtığı, kıl dönmesi kabilinden süssüz operasyonlarda mergup benzeri tekniktir. Balaban poyra cerrahilerinde, hele damarı tutmuş tümör ameliyatlarında yani az buçuk elan riskli ameliyatlarda cerrahların tercihi umumi anestezidir. Hastalanmış, ameliyattan sonradan normal yaşamına döndü. Çıktı rastgele cins gıdayı alabiliyor. Abdesthane ihtiyacını giderebiliyor. Gayet bol durumda. artık bile takibimizde olacak” diye konuştu. ‘BAŞINDAN SONUNA BÜYÜKLÜĞÜNDE AMELİYATIMI HATIRLIYORUM ‘Denizli’bile özel sektörde mahir kendisine çalıştığını aktaran Faruk Bahçe, 23 yıldır ruh hastası olduğunu kaydederek, “Hem kalp ritmim bozuk hem üstelik ihtisas pilim var. Bu nedenle genel anestezi riskli olacaktı. Sağlıklı olsun Çakırdoğan hocamıza ulaştık ve ameliyatımı spinal duyum yitimi ile gerçekleştirdi. Cingöz olduğum işler süresince Doç. Dr. Çakır Çakırdoğan ile ahbapça ettik. Ameliyatı esasen sonuna hatırlıyorum. Cerrahi Müdahale sırasında hocam bilcümle bilgiler verdi. Hangi yaptığını anlattı, ben dinledim” dedi.Kendini çok bol hissettiğini kaydeden Bostan, eşi ile geldiği Antalya’dan Denizli’ye aracını kullanarak gideceğini sözlerine ekledi. 220 kilometre yol yapacağını aktaran Bostan, “Bunun için Çakır hocam müsaade verdi. Yani o büyüklüğünde iyiyim” ifadesini kullandı. ‘AMELİYATTA ACI DUYGULU MI DİYE ENDİŞELENDİM’Faruk Bostan’ın eşi zahmetli hemşire Baylan Bostan (52) ise ameliyattan önce bazen tereddütleri olduğunu dile getirerek, şunları dedi:

“Acep ağrı, incitici hisseder mi diye niteleyerek tereddüdüm olmuştu. Kuşak cerrahilerde operasyon süresinin ayrıntılı oluyor. Tabi spinal anesteziyle bu ameliyatın elan güdük sürede yapılması gerekiyordu. Hocamızın elinin pratikliğiyle bu faaliyetler 1,5 saatte bitti. Yoksa bu kadar sürede bitecek bire bir cerrahi müdahale değildi. Çok domuzuna ayrımsız faaliyetler oldu. Hocamıza teşekkür ediyoruz. Eline ve emeğine keyif.”

Share: