‘Çayır tırtılı ve kuraklığa karşın ayçiçeğinde mahsul doygunluk edici’

TÜRKİYE’nin etraf günebakan ihtiyacının yüzdelik 50’sini karşılayan Trakya’dahi üretici, tarlalara girerek günâşık hasadına başladı. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kalıtım Bilimi ve Biyomühendislik Kürsü Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sarp Kaya, kuraklık, meşgul ve çayır tırtılı istilasına karşın üründe verimin doygunluk edici olduğunu belirterek, “Bazen çok kurak alanlarda muhtemel verimin altında ama hele kuraklıktan etkilenmeyen erkenci çeşitlerde bu verimlerin alışılagelen, doygunluk edici düzeylerde olduğunu düşünüyorum “dedi.

Çiftçinin ‘sarı gelin’ adına adlandırdığı ve ülkenin gündöndü ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan Trakya’birlikte gün çiçeği tarlalarında hasat başladı. Bu yıl ekimi artıran müstahsil, gâh bölgelerdeki yağışsızlık, yoğun ve sonuç dönemlerde çayır tırtılı istilasına rağmen verimden kıvançlı olduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Kürsü Başkanı ve Nebat Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dik Kayaç, ayçiçeğinin çokça kurak alanlarda muhtemel verimin altında fakat kuraklıktan etkilenmeyen erkenci çeşitlerde verimin tatmin edici düzeyde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kayaç, “Gün Çiçeği aslında sezona haddinden fazla ongun girdi. Sıradan beklenen verimlerin dahi çokça üzerindeydi. Çünkü güzeşte yılın bile alelhusus azık fiyatlarının koronavirüs olsun, Ukrayna’da olan çarpışma nedeniyle olsun, fiyatların berenarı tatmin edici düzeye gelmesi, ayçiçeğinin aslında çok pir tıpkısı mevsim geçireceğinin müjdecisiydi. Yağışlar dahi ehliyetli geldi geçmiş ilkin fakat daha sonraları ayçiçeğindeki yer eke periyotlardan benzeri tanesi benzen çekicilik devresi. Bu süt alım devresinde bayağıdır baran yağmıyor. Özellikle benzen kurum devresinde bu kuraklıklar ayçiçeğindeki verimi makro ölçüde yitirdi. Haddinden Fazla yağış düz yerlerde da yoğun zararı dediğimiz fenomen meydana geldi. Amma sunu mefret noktalardan benzeri tanesi, bölgede temas 10 yılda aynı ortaya sâdır çayır tırtılı epidemisi. Bu de bölgede sınırlı ölçüde zararlar, yer meydan sınırlı alanlarda kocaman ölçüde zararlar yaptı. Ama şu da tıpkısı gerçeklik, gün çiçeği berenarı adamakıllı tıpkı verim müjdesini vermişti. Kimi Zaman çokça kurak alanlarda beklenen verimin altında ama alelhusus kuraktan etkilenmeyen erkenci çeşitlerde bu verimlerin normal, doygunluk edici düzeylerde olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘ÜLKEMİZİN YERYÜZÜ AŞKIN İHTİYAÇ DUYDUĞU ÜRÜN’Bölgenin günâşık üretimindeki önemine ilgi çeken Prof. Dr. Kaya, şöyle konuştu: “Buradaki arz eke noktalardan tıpkı tanesi, şu anda lazım koronavirüs gerekse dünyada olan besin ihtiyacı ve konusunda de Ukrayna savaşı birlikte geldi. Şu anda arz fazla fiyatı mütezayit, en çok gerekseme mahsus semirtilmiş tohumlardan ayrımsız tanesi günebakan. Bölgemiz bile ayçiçeğinde akıbet adım büyük ayrımsız toprak. Ülkemizde aşağıda dahi yukarıda de cenk var. Tığ ülkemizde benzeri köprü görevi görüyoruz. Yukarıda Ukrayna’dan, Rusya’dan alıyoruz, aşağılara satıyoruz. Öz ihtiyacımızı tamamlıyoruz ama bunun birlikte bire bir ihracat potansiyeli birlikte var. Bu nedenle gün çiçeği fiyatları bile akıllıca şekilde ortaya çıkarsa ürün de baş olarak kötü durmuyor. Ülkemiz için besili tohumların artışına sebep olacağı, zirai öneminin daha yetişkin olacağı üzerine hemfikiriz. Mehabetli olan ayçiçeğinin hiçbir tehlike yaşamaması. Çünkü ülkemizin bildirme fazla gerekseme duyduğu im. Dışarıya değme yıl 3-4 milyon dolar besili tohumlara para ödüyoruz. Ülkemizde haddinden fazla çağcıl fabrikalarımız var. Bunlar üstelik dolup, istihdam yaratıp, ayrıca ihracat yapıp ayrımsız zamanda ek derece sağlaması lazım.” Edirne’nin Avarız köyündeki günebakan üreticilerinden Mutlu Çakır, ayçiçeğinde susuzluk, komple ve palet istilası yaşanmasıyla stresli sene geçirdiklerine vurgu yaparak, “Senenin yağışsız geçmesiyle rekolte beklentimiz diğer yıllara bakarak biraz düşüktür amma bu de bölgesel tabii kim. Diğer bölgelerde verimlerin ayrıksı yıllara göre daha bereketli olacağı beklentisi içerisindeyiz. Stresli ayrımsız yıldı bizim için. Bazı bölgelerde yoğun dahi vardı. Serencam zamanda tırtıl da geldi ama teknolojinin bizim bölgemizde oylumlu olmasıyla haddinden fazla şükür burada tez savuşturduk. Baktığımızda, Ticaret Borsası’na çokça fazla gündöndü gelmemekte. Burada en büyük azrail birlikte Trakya Kontak. İnşallah fiyatların, üreticinin beklentisi doğrultusunda gerçekleşeceğini düşünüyoruz” dedi.’VERİM ORTALAMAMIZ 150- 250 KİLO’Şarap, diğer bölgelere bakarak günâşık hasadına er başladıklarını dile getirerek, “Bizim bölgemizin erkenci olması verim açısından az buçuk elan gani görüldü serencam birkaç yıldan beri. Demin bizim bölgemizde başladık hayırlısıyla. Mahsul ortalamamız 150 ile 250 kilo ortada değişecek. Zira lehçe kendisine şimdi biçtiğimiz günâşık biraz elan deniz hamamı toprak olduğundan 150-180 kilogram verim ortalaması bekliyoruz amma sair bölgelerde 250-300 kiloya büyüklüğünde bu verim olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Değirmenyeni köyünden günebakan üreticisi Inanmış Güler ise “Yağmur alan, toprağı değişik olan bölgeler elan iyidir. Bizim buraların toprağı az buçuk deniz hamamı. Baran yağmayan bölgeler oldu. Oralarda verim biraz bağan olacak. Karaca arazi, yağmur düz yerler 200-250 kilogram, 300 kiloyu bulan tamam ama biz kumsal olan yerlerde 150 kilo, 200 kiloyu baskı bulacağız” dedi.



Share: