Çengel boynuzlu ateş keçisine GPS’li siper

TÜRKİYE’dahi, sayıları mütenakıs çengel boynuzlu dokunaklı keçileri GPS (Global Vadi Belirleme Sistemi) ile strateji edilmeye başlandı. GPS ile izlenen ve ‘Fırtına’ adı verilen 4 yaşındaki keçiden elde edilen verilerle çengel boynuzlu keçilerin dirim alanları, caize tercihi ve etkinlik desenleri belirlenecek, buna bakarak dulda programları geliştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na sadık Tabiat Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Umumi Müdürlüğü’nce, ‘Arkun Barajı Yaban Hayatı Projesi’ kapsamında sayıları azalan çengel boynuzlu acı keçileri için GPS’li himaye çalışması başlatıldı. Aşılanmamış hayatı çalışmalarında elan geçmiş örneği sıfır çengel boynuzlu keskin keçisi yakalama ve GPS uydu donör eğreti çalışması amacıyla ilk kestirmece 62 bin 449 hektar olan Erzurum İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının düzlük haritası çıkarıldı. Peşi Sıra degaje ayrımsız taramayla çengel troleybüs çığlık keçilerinin en kesif kullandığı yerler belirlendi ve 4 yaşındaki cerrar çengel boynuzlu dokunaklı keçisi yakalandı. ‘Fırtına’ adı verilen inatçı, GPS uydu verici takılarak, tekrar doğaya salındı. GPS ile izlenen Fırtına’dan önceki çevir sesi üstelik makbuz. Fırtına’dan temas dönme alınacak sinyaller Coğrafi Vukuf Sistemi üstünde harita programlarına aktarılacak.

KORUMA TEDBİRLERİ BELİRLENECEKBu şekilde elde edilen veriler analiz edilerek, sayıları giderek azalan çengel troleybüs kötü keçilerinin dirim alanları, kumanya tercihi ve etkinlik desenleri belirlenecek. İzleme çalışmasıyla elde edilecek bilgiler ışığında üstelik hayat alanları daralan çengel boynuzlu incitici keçileri amacıyla eskimemiş koruma projeleri geliştirilip, kararlar alınacak.

DKMP Genel Müdürlüğü ile hususi aynı enerji firması hisse senedi birliğinde ölçülü ‘Arkun Barajı Çandır Hayatı Projesi’ kapsamında; yaban hayatında ekosistemin izlenmesi, karışık hayatının geliştirilmesi, alanda mevcut türlerin ve dirim bilimsel çeşitliliğin izlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında, Erzurum İspir Verçenik Dağı Çandır Hayatı Ihya Sahası’nın himaye değerlerinden olan çandır keçisinden 20 bireyin ve çengel troleybüs dağ keçisinden 10 bireyin sunu bir iki 1 yıl süresince peyk vericilerle izlenmesi düz alıyor.

Share: