Vekil Varank, Gaziantep’te Halı İhracatının Yıldızları Bergüzar Töreni’ne katıldı Açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank???????, Türkiye’nin 20 yılda yaptığı yatırımlarla, altyapıya yaptığı yatırımlarla ve sanayiye verdiği desteklerle uran ve üretimin yıldızı olacağını belirtti.

Güneydoğu Rum Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) marifetiyle Şehitkamil Tekellüm Merkezi’nde düzenlenen Halı İhracatının Yıldızları ve 8. Makine Halısı Tasarım Yarışması bergüzar törenine katılan Varank, 2002’bile iktidara geldiklerinde 35 milyar dolar dış satım işleyen Türkiye’nin, bundan sonra 250 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

İhracatın yüzde 95’ini endüstri ürünlerinin oluşturduğuna dikkati calip Nazır Varank, “Biz topraktan gazı, petrolü çıkarıp satabilen benzeri talih değiliz. Madenlerle bu rakamları yakalayan aynı mevki değiliz. Şayet ihracat yapmak istiyorsan üretim mecburiyetinde olan tıpkısı ülkeyiz. 250 bilyon dolar ihracatı üreterek yapıyoruz. Türkiye seçkin alanda üretim ekosistemini geliştirmiş uran altyapısını dünyada bildirme kompetitif konuma getirmiş ülkelerden aynı tanesi. Pandemiden sonradan Ukrayna-Rusya savaşıyla bitmeme eden krizlerle dünya adeta ayrımsız türbülansa girdi. Şu an dahi küresel markalar tedarikçi anlamında kullanılmamış ülkelerle çalışmaya mücahede ediyorlar. İşte dünyada mütenavip ayrımsız istihsal merkezi neresidir diye niteleyerek bakıldığında, Türkiye akla gelen önceki ülkelerden birisidir.” dedi.

Türkiye’da sanayicilerin üretim iştahının “taşmış” durumda olduğuna işaret eden Varank, yapılan üretimden memnun olduklarını söyledi.

Sanayicilerin üretim alanlarını bollatmak ve yeni iş yerleri inşa etmek için kendilerine daim bilgiler geldiğini aktaran Varank, şöyle bitmeme etti:

“Türkiye’nin neresine giderseniz gidin sanayiciler sizi çevirdiğinde ‘bizim yatırımımızı genişletmemiz geçişsiz’ ‘eskimemiş yatırım yapacağız bize havari olun, yer gösterin yatırım yapmamız geçişsiz’ diyorlar. Gaziantep üretimin başkentlerinden tıpkı tanesi ama Anadolu’nun seçkin tarafı emniyetli olun şu an bile böyle. Afyon’a dahi gitseniz, Aksaray’a dahi gitseniz, Niğde’ye da gitseniz Mersin’e birlikte gitseniz Adana’ya dahi gitseniz üretim tarafında tahammülfersa benzeri canlılık var. Sanayicilerimiz dursuz duraksız üretmeye bitmeme ediyor. Avrupa’bile karşılaştığınız erke krizi orada fabrikaların bir bir kapanmasına illet oluyor. Seramik kadar demir kadar cam gibi sektörlerde Avrupa şehirlerinde fabrikalar bir bir kapanıyor. Çünkü erke maliyetleri artık onların üretimlerini, rekabetçiliğini ortadan kaldırmış durumda. Türkiye 20 yılda yaptığı yatırımlarla, altyapıya yaptığı yatırımlarla sanayiye verdiği desteklerle bu zaman ve önümüzdeki dönemde Allah’ın izniyle endüstri ve üretimin yıldızı olacak.”

Varank, Türkiye’nin dünyada tedarikçilik kulvarında sunma mehabetli ülkelerden biri olmaya devam edeceğini belirtti.

Sanayicileri yeni dönemde yıpranmamış fırsatların beklediğini anlatım fail Varank, şunları kaydetti:

“Olur sınamalar, riskler var. Avrupa’de resesyona akilane gidilirken Amerika’birlikte resesyonlara gidilirken bizim ihracatımızın bundan etkilenmesi benzer amma tığ olaylara detaylı soluklu bakıyoruz. Bugünden yaptığımız yatırımlarla erte muhakkak kazanacağımızı biliyoruz. İnşallah Türkiye’yi çokça henüz vazıh haddinden fazla henüz sunturlu tıpkı gelecek bekliyor. Halıcılık sektörü burada geleneksel benzeri sektördü ama bunu gündeş çağa akıllıca arkaç getirerek şu an birlikte çıngı halı üretiminde dünyanın benzeri numarası konumuna ki getirdi? Gaziantepli sanayicilerimiz getirdi. Onlar bu bayrağı inşallah ileriye çokça henüz iyicene bir şekilde taşıyacaklar. kimi vakit sanayicilerimizin moralleri bozulduğunda aynı bakıyorlar bakir ayrımsız muamele açılmış. Ayrımsız bakıyorlar eskimemiş aynı fırsat balkon. Kâfi kim Gaziantep bu ivmeye bitmeme etsin, yatırıma bitmeme etsin. Allah’ın izniyle önümüzdeki dönemde bu sakinlik riskleri onları hiç etkilemeyecek. Onlar yeni pazarlara açılmaya devam edecekler. Hem Gaziantep’in ekonomisini hem bile Türkiye’ni ekonomisini kalkındırmaya bitmeme edecekler.”

“AR-GE merkezlerini tasarım merkezlerini teşviklerimizle destekliyoruz”

Nazır Mustafa Varank, halı sektörünün ağır sıklet miktarda ihracat yaparak istihdam sağladığının altını çizerek “Burada yerlileşmeyle ilgili yapmamız müstelzim hususlar var. Halı makinelerine baktığımızda burada haddinden fazla ağır sıklet ithalatımız var. Ego sanayicilerimizle tıpkı araya geldiğimde bunu dile getiriyorum artık bizim halı makine üretimine yönelmemiz geçişsiz. Erke maliyetleri haddinden fazla faziletkâr, bugün çatısında sıra paneli sıfır bire bir metrekare birlikte düzlük bırakmamamız lazım. Bu yatırımlarımızı da yaptığımızda inşallah bizim sektörümüz haddinden fazla henüz rekabetçi ağıl ati.” diye konuştu.

Halıda bildirme muhteşem hususlardan birinin da zat tasarımını yapabilmek olduğunu ifade fail Bakan Varank, aynı ürünün mülhak değeri faziletli kuzuluk getirmenin formülünün Ar-Ge, inovasyon evet birlikte tasarım olduğunu söyledi.

Varank, bu tür yarışmaların halı sektöründeki eksiklerin giderilmesinde koskocaman olduğunu tabir ederek Nezaret namına tasarıma ehemmiyet verdiklerini, Ar-Ge Merkezlerini, dizayn merkezlerini teşviklerle desteklediklerini kaydetti.

Güneydoğu Rum Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan üstelik Gaziantep’in halı üretiminde dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olduğunu ifade etti.

Konuşmaların peşi sıra yarışmada dereceye girenlere bergüzar veren Vekil Varank, 40 bin teklik olan birincilik ödülünün 100 bin, başka ödüllerin ise 90 bin liralık olmasını istedi.

Vekil Varank sembolik yerine sahneye getirilen ve dereceye girenlere verilen çekin üzerindeki rakamı kalemle çizerek yıpranmamış rakamları yazdı.

Programa Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Reisi Fatma Delice, çarkıt Hak Bakanı Abdulhamit Gül ve ilgililer katıldı.



Share: