Yurt yatırımları çekiciliğini kaybetmiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ ISTIHBARAT SERVİSİ

Pandemi umum dünyada yurt fiyatlarının yükselmesine hastalık oldu. Türkiye’den Eskimemiş Zelanda’ya, Rusya’dan Avusturalya’ya taşınmazlar fiyatları geçtiğimiz sene yükseldi. Haziran ayına büyüklüğünde güzeşte 12 ayda, 55 ülkede taşınmazlar fiyatları toplamda %9,2 arttı. Kaslı ülkeler %12 oranıyla yükselişin lideri olurken, gelişmekte olan ülkelerde yükseliş %4,7 oldu. Taşınmazlar fiyatlarındaki yükseliş, korona virüs pandemisi sürecinde global ekonomiyi yüklenmek için model bankalarının piyasalara sağladığı sıkıntılı paradan kaynaklandı.

Bu fonlar yatırımcıları varlık fiyatlarının pandeminin yarattığı kazançlı şoklar karşısında stablize olacağına inandırma etti. Ancak Financial Times’ın haberine bakarak gayrimenkul fiyatlarındaki yükseliş şişman oranda Londra, New York ve başka önde mevrut Tokyo, Hong Kong ve Paris kabilinden global liderleri es geçti. Bunun namına yükselişler yatırımcıların vesile gördüğü merkezlerde görüldü: Unvan Francisco, Toronto, Şangay, Seoul ve Moskova denk yükselişleriyle ilgi çekti.

Bazen durumlarda ağyar birlikte kişi ülkeleri dışında sülale aldı. Bunun nedeni ise pandemi sonrasında küresel seyahatlerin zorlaşacağını düşünmeleri oldu. Bunların yanı sıra yerel ve uluslararası yatırımcılar ile ensesi kalın aileler tarihin arz bağan seviyelerindeki faiz oranlarından faydalanarak portföylerine eklemeler yaptı.

Bugünlerde taşınmazlar varlıklarındaki karşılık yükselişinin devam etmesi, enflasyondaki yükselişe haremlik etmesi bekleniyor. Format bankaları geçmiş aşamada fiyat yükselişlerinin arızi olduğu üzerine ısrarcı davrandı. Ancak şimdi bu konuda kendilerinden eskisi büyüklüğünde emin görünmüyorlar. Enerji fiyatlarındaki yükseliş huzursuz edici tıpkı şekilde 1970’leri anımsatıyor. Bu dönemde yer yağı arzındaki alışılmadık, yıllar süren kalıcı enflasyonu beraberinde getirmişti.

amma velakin istihdam yetersizliği bile maaşların artmasına bozukluk olurken, şirketlerin da birbirleriyle rekabetini kızıştırıyor. Tüm bunlar ise forma bankalarının repo oranlarını artırması amacıyla rehavet oluşturuyor.

Değişik değişkenler sabit kalsa da, Getiri oranlarındaki artım taşınmazlar fiyatlarındaki yükselişi zayıflatabilir. Knight Frank isimli taşınmazlar şirketi, “tüvana karşılık yükselişine rağmen, ara sıra pazarlarda irade düşüşleri görülüyor” dedi. Yurt piyasalarında bire bir ahir gelişmenin ne olacağı ise ne kabil ayrımsız getiri artışının görüleceğine merbut. Yatırımcılar, güveni genişlik beş altı sarsacak aşamalı tıpkısı artma beklentisi içre. Tarz bankaları birlikte faziletkâr ihtimalle bunu hedefleyecek.

finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak yıllardır sıfıra mail seviyelerdeki repo oranıyla kazançlı büyümeyi besleyici şekil bankalarından, anide bire bir etap üstelik beklenmiyor. Fakat model bankalarının, beklenmedik birden tıpkısı karar almak zorunda kalma ihtimali dahi bulunuyor. Tekrar da piyasalardaki gelişmeler hangi olursa olsun bir nice dirilik yurt yatırımlarından vazgeçecek kadar görünmüyor.

Zenginler amacıyla yurt yatırımlarının çekiciliği özellikle şişman. Zenginler varlıklarının kestirmece üçte birini taşınmazlar yatırımlarında kullanıyor. Asya’birlikte ise bu izzet neredeyse %50’ye mail durumda. Önde mevrut şehirlerde apartman daireleri, bahir kıyısında evler ve kayak merkezlerindeki emlaklar ilgilerini çekiyor. Prestijli hususi hastanelerin, şöhretli okulların ve üniversitelerin yakınındaki apartman dairelerine da istek yüksek.

Repo oranlarındaki değişimler, bu alımların zamanlamasını ve ödenen fiyatları değiştirse bile, gayrimenkul yatırımları çekiciliğini kaybetmeyecek.

Eğilmez: Türkiye enflasyonlu büyüme ülkesi

 

İnşaatta iç ve aut talep Eylül ayında dahi devam etti

 

Müteahhitlerden hane fiyatlarına ‘devlet arazili’ çözüm

 

Share: